Med virksomhedens aktiviteter fordelt på 3 lokationer havde Grafisk Maskinfabrik et stærkt ønske om at samle alt på ét sted. Det lykkedes at finde en eksisterende bygning tæt på, og så gik arbejdet i gang med at indrette det nye lager. Bygningen havde hverken strøm, udsugning eller vinduer, så det var ikke noget lille projekt.
Baggrund
Forprojekteringen var nøglen til succes med en klar plan for de forskellige håndværkere, og ikke mindst montørerne af de forskellige lagerløsninger. På rekordtid blev lokalerne gjort klar, så de første reoler kunne sættes op, og den første af de gamle lokationer lukkes ned. Alt sammen var ”work-in-progress”, med hyppige byggemøder for at tilgodese alle underleverandørers behov.
Løsningen
Varemodtagelse sker i den ene ende af bygningen, hvor diverse montagedele ankommer. Nogle køres direkte til for- eller hovedmontage, andre direkte til produktionen, mens andre igen lægges på lager i pallereoler, palleudtræk eller lagerautomaten, der er placeret i et tilstødende lagerlokale.
Et såkaldt milkrun sikrer at de forskellige komponenter transporteres til de forskellige montageprocesser.
I overgangen fra varemodtagelse til den store montagehal er opstillet 2 mezzanin-løsninger. Den ene mezzanin er indrettet med kontorer og mødelokale på førstesalen, med formontage nedenunder. Den anden mezzaninløsning fungerer som eltavle-værksted, og herunder findes ”sandkassen” hvor der udvikles, arbejdes og testes på fremtidige produkter.
Selve montagehallen er inddelt i celler ved hjælp af Hi280 småvarereoler. Dette unikke design forklares af produktionsdirektør Peter Andersen: ”Vi havde behov for mindst 10 store montageceller i en hovedmontage, og jeg var ikke interesseret i en eller 2 store portalkraner, for når man har noget kørende ned fra loftet, bliver logistikken vanskelig. Så vi skulle designe en løsning med udsugning og ventilation, hvor også strøm og trykluft indgik, alt sammen uden at hugge det ned i gulvet. Løsningen blev at forlænge småvarereolens stiger, så vi fik et u-profil på toppen. Her fik vi designet en støtteplade til ventilationsrør, og på øverste hylde lagde vi kabelbakker, så strømkabler kunne føres ud. Reolerne blev endevendt hver anden gang, så ryggen kan anvendes til intern kommunikation i vore Lean-projekter. Løsningen fungerer virkeligt godt, og vi kan ovenikøbet blot løsne skruerne i gulvet og flytte rundt på reolerne, skulle det blive nødvendigt”.
Resultatet
“Den første fordel var at have én samlet leverandør af alle lagerløsningerne. Jeg har det godt med at have en samarbejdspartner som har produkter, der modsvarer de krav vi har og stiller til tingene. Derudover var det ekstremt vigtigt at finde en fremtidssikret leverandør, altså en der ikke forsvinder fra markedet, så jeg kan supplere alt op i fremtiden. Sidst men ikke mindst forstod Constructor’s konsulent hurtigt min tankegang, og kunne byde ind med god sparring undervejs” fortæller Peter Andersen, Grafisk Maskinfabrik.
Om Grafisk Maskinfabrik (GM)
GM er en global aktør inden for etiketteindustrien, hvor virksomheden har mere en 40 års erfaring inden for finishing og konvertering af grafiske maskintryk. Derudover bygges specialmaskiner til fremstilling af fleksible plastsolceller og sikkerhedsdokumenter. GM beskæftiger 110 medarbejdere i Birkerød.